Kisbajcs

Beruházások

Tartalomjegyzék

 

 

 

 


 

Elkészült az emlékpark

Sok éves várakozás után 2010-ben megvalósult a Kisbajcsiak egyik régi vágya. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében közel kilencmillió forint összegű támogatást adott az Önkormányzatnak emlékpark kialakítására és a ravatalozó külső felújítására, biztosítva ezzel a beruházás bekerülési költségének mintegy háromnegyed részét.

A munkák áprilisban kezdődtek és május közepére be is fejeződtek. A kivitelező ARVIA Építő Kft településre Győrből bevezető út mellett a terveknek megfelelően egy zöldterületen dísznövényekkel, térelemekkel, térkővel kialakított parkot létesített, ahol egy hármas halmon került elhelyezésre a millenniumi emlékkereszt, a település címere és kopjafája. A projekt részeként elkészült a szomszédos ravatalozó külső felújítása is.

Az emlékpark kisebb rendezvények, megemlékezések, összejövetelek számára biztosít helyszínt, valamint az átutazó kerékpáros turisták számára nyújt pihenőhelyet. Az első itt megtartott rendezvény, az ünnepélyes átadás 2010. június 4-én került megtartásra.

100_0067-2.jpg

Korábbi hírek a témában:

Kisbajcs

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében közel kilencmillió forint összegű támogatást kapott az Önkormányzat emlékpark kialakítására és a ravatalozó külső felújítására. A településre Győrből bevezető út mellett egy zöldterületen dísznövényekkel, térelemekkel, térkővel kialakított park létesül, ahol egy hármas halmon kerül elhelyezésre a millenniumi emlékkereszt, a település címere és kopjafája. A kialakított terület a település egyes rendezvényeinek helyszínéül is fog szolgálni. A vele szomszédos ravatalozó külső felújítása is meg fog történni. A munkák tavasszal megkezdődnek, adta hírül Kamocsai Sándor polgármester.

2010.01.28.

Ilyen volt kezdés előtt:

kp048.jpg

kp052.jpg

Kisbajcs – épül az emlékpark

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében közel kilencmillió forint összegű támogatást kapott az Önkormányzat emlékpark kialakítására és a ravatalozó külső felújítására. A munkák a napokban megkezdődtek, a kivitelező ARVIA Építő Kft településre Győrből bevezető út mellett egy zöldterületen dísznövényekkel, térelemekkel, térkővel kialakított parkot létesít, ahol egy hármas halmon kerül majd elhelyezésre a millenniumi emlékkereszt, a település címere és kopjafája. A projekt részeként megkezdődött a szomszédos ravatalozó külső felújítása is. A munkák május 15-re fejeződnek be, adta hírül Kamocsai Sándor polgármester.

  2010. 04.28.

 dscf1180.jpg

 dscf1198.jpg

  100_0066-2.jpg

Kapcsolódó cikkek:

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=146394

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/emlekpark_kisbajcson_/2140088

http://www.kisalfold.hu/tudosito/emlekpark_epul_kisbajcson/2154441/

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=150363

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/emlekpark_letesul_kisbajcson/2155563/

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=151927

  http://www.umvp.eu/?q=esemenyek/emlekpark-atadas-kisbajcs

http://www.szms.hu/hu/hir-reszletei/emlekpark_kisbajcson.html

 


 

Emlékeztető tábla

 

 

  SAJTÓKÖZLEMÉNY  

 

Befejeződött Kisbajcs Község belterületi vízrendezésének I. üteme

 

 

A belterületi vízrendezés olyan vízgazdálkodási probléma, amely alapvetően önkormányzati feladat, de forráshiány és szakmai feladatok sokrétűsége miatt nehezen megoldható. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása nyomán lehullott nagy mennyiségű csapadék figyelmeztetően hat: lépéseket kell tenni a települések védelme érdekében. Kisbajcson európai uniós források segítségével elkészült a csapadékvíz elvezető rendszer első üteme.

2010-ben került aláírásra az a támogatási szerződés, melynek alapján Kisbajcs Község Önkormányzata 58,6 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A közel 69 millió forintos összköltségvetésű beruházás keretében az elnyert támogatással megvalósult a település központi részének, a Kossuth utca, Győri út és Arany János utca egy-egy szakaszának vízelvezetése, illetve a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye településrész belterületi vízrendezése.

A most elkészült projekthez szükséges saját forrás az Önkormányzat költségvetésében biztosított, ugyanakkor tisztán önerőből, a pályázati rendszer által nyújtott támogatás nélkül nem lehetett volna a beruházást megvalósítani. Jelen beruházás a teljes települést magába foglaló vízrendezési terv része. Most a legfontosabb igényeket, az önkormányzat teherbíró képességét és a pályázati források ésszerű igénylésének összhangját figyelembe vevő I. ütem valósult meg.

A lakosság és az Önkormányzat nevében köszönjük az EU és a Magyar Állam támogatását, továbbá a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft segítő közreműködést a projekt megvalósítása során.

A kivitelező ARVIA Építő Kft márciusban kezdte meg a kivitelezési munkákat Szőgyén és kihasználva a kedvező időjárási körülményeket a tervezett határidő előtt mintegy két hónappal befejezte a beruházást.

 „Nagyon örülünk, hogy elkészült az első üteme a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszernek - mondta el Kamocsai Sándor polgármester. Kisbajcson és Szőgyén a 60-as, 70-es években épült árokrendszer a közművek kiépítésekor megrongálódott, a helyreállítást elhanyagolták. Településeink a győri ivóvízbázison helyezkednek el, emiatt is lényeges, hogy a vízgyűjtő területeken ne kerüljön be a talajba szennyeződés. Már látható, mekkora változást eredményez életminőségünkben a vízelvezető rendszer. Az időjárás viszontagságai miatt az utóbbi években a lezúduló nagy mennyiségű csapadék több helyen károkat okozott, melyekre most már nem kell számítanunk az elkészült szakaszokon. Bízunk a folytatásban, be fogjuk nyújtani pályázatunkat a II. ütem megvalósítására is.”

 

 

Meghívó projektzáró rendezvényre

 

 

kisbajcs_kozseg_belteuleti_B_tbla_012

 

 

 

Jól halad Kisbajcs belterületi vízrendezése

 

Márciusban kezdődött meg az I. ütem kivitelezése Szőgyén, a 2010-ben megkötött támogatási szerződés alapján. Kisbajcs Község Önkormányzata 58,6 millió forint támogatásban részesült a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A közel 69 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében az elnyert támogatással jelenleg megvalósítás alatt áll a település központi részének, a Kossuth utca, Győri út és Arany János utca egy-egy szakaszának vízelvezetése, illetve a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye településrész belterületi vízrendezése.

 

A kivitelező Arvia Kft jól halad a munkákkal. Amennyiben kedvezőtlen időjárási körülmények nem lesznek az elkövetkező időszakban, akkor a tervezett határidőt megelőzően várhatóan már júniusban be tudják fejezni a munkálatokat.

 

Kamocsai Sándor polgármester elégedett a munkálatokkal, mely a lakosság legkisebb mértékű zavarásával folynak. Az önkormányzat a beruházással jelentős lépést tett a község belterületi vízrendezésében. A teljes megvalósításhoz további források szükségesek, így a mostani projekt lezárása után az Önkormányzat újabb pályázatot nyújt majd be a II. ütemre, melyhez a tervek már készen állnak.

 

 P4110028

 

Kapcsolódó hírek, információk:

 

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/jol_halad_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese/2218588/

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=168471

http://www.onkormanyzat.mti.hu/hir/11052/jol_halad_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese

http://www.corvinusradio.hu/hu/hirek/7528/jol_halad_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese.html

http://hellocity.hu/gyor/hir/266092/jol_halad_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese

http://hirek.animare.hu/jol_halad_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese+371370.html

 

 

 


 

Európai uniós források segítségével kezdődik meg

Kisbajcs belterületi vízrendezése

 

A belterületi vízrendezés olyan vízgazdálkodási probléma, amely alapvetően önkormányzati feladat, de forráshiány és szakmai feladatok sokrétűsége miatt nehezen megoldható. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása nyomán lehullott nagy mennyiségű csapadék figyelmeztetően hat: lépéseket kell tenni a települések védelme érdekében. Kisbajcson európai uniós források segítségével megkezdődhet a csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése.

 

A projekt neve és azonosító száma:

„Kisbajcs község belterületi vízrendezése I. ütem”

NYDOP-4.1.1/B-09-2009-0005

2010-ben írták alá a projekt támogatási szerződését, melynek alapján Kisbajcs Község Önkormányzata 58,6 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A közel 69 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében az elnyert támogatás segítségével megvalósul a település központi részének, a Kossuth utca, Győri út és Arany János utca egy-egy szakaszának vízelvezetése, illetve a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye településrész belterületi vízrendezése.

 

A jelen projekt keretében szükséges saját forrás az Önkormányzat költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor tisztán önerőből, a pályázati rendszer által nyújtott támogatás nélkül nem lehetett volna a beruházást megvalósítani. Szintén fontos megjegyezni, hogy a jelen beruházás egy nagyszabású vízrendezési terv része, és a 2011. év folyamán a legfontosabb igényeket, az önkormányzat teherbíró képességét és a pályázati források ésszerű igénylésének összhangját figyelembe vevő ún. I. ütem valósítható meg. A következő évek folyamán újabb ütemek megvalósítására kerülhet sor.

 

A lakosság és az Önkormányzat nevében köszönjük az EU és a Magyar Állam támogatását, továbbá a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft segítő közreműködést a projekt indítása során, melyre a továbbiakban is számítunk.

 

A képviselő-testület közbeszerzési eljárás keretében az ARVIA Építő Kft-t választotta ki kivitelező vállalkozásnak. A munkálatok 2011 tavaszán, a kedvező időjárási körülmények bekövetkezése után indulhatnak meg, a várható befejezés pedig 2011. szeptember 30-ra esik.

 

„Nagy szükség van községünkben a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére - mondta el Kamocsai Sándor polgármester. Településeink a győri ivóvízbázison helyezkednek el. Lényeges, hogy a vízgyűjtő területeken ne kerüljön be a talajba szennyeződés. Kisbajcson és Szőgyén a 60-as, 70-es években épült árokrendszer a közművek kiépítésekor megrongálódott, a helyreállítást elhanyagolták. Az évtizedek alatt bedőlt, eliszaposodott, esetenként illegálisan betemetett rendszer felújítása sürgető. Az időjárás viszontagságai miatt az utóbbi években a lezúduló nagy mennyiségű csapadék szintén károkat okozott. Településünk Szigetköz legalacsonyabb területén helyezkedik el, a Duna partján, illetve közelében. A magas vízálláskor jelentkező belvizek elvezetésében is nagy a szerepe a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszernek.”

 

Az önkormányzat az elnyert támogatással jelentős lépést tesz a község belterületi vízrendezésében. A teljes megvalósításhoz azonban további források szükségesek. A további ütemekhez a tervek és engedélyek is készen állnak.

 

Korábbi hírek a témában:

 

Meghívó projektnyitó rendezvényre és sajtótájékoztatóra

 

 

 


 

 

Az önkormányzat a belterületi vízelvezetési problémák megoldására elkészíttette a

település vízrendezési terveit. A tervek felhasználásával pályázatot nyújtott be a Nyugat-

dunántúli Operatív program "NYDOP-2009-4.1.1/B" pályázatra. A program pozitív

elbírálásban részesült.

 

Az első ütemként megvalósul a településközpont (Kossuth Lajos út

I. szakasza) és attól a Szavai-Főcsatorna irányába eső településrészek vízelvezetése.

Ugyanebben az ütemben valósul meg a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye

településrész teljeskörű vízrendezése. Ezek a legfotosabb településrészek a belterületi

vízrendezés szempontjából, melynek megvalósítása a legsürgetőbb.

 

Kapcsolódó hírek, információk:

http://hellocity.hu/szombathely/hir/218742/megkezdodik_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese

http://corvinusradio.hu/hirek/6999/megkezdodik_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese.html

http://www.o2gyor.hu/index.php?option=com_k2&id=5018:elkezddoett-kisbajcs-belterueleti-vizrendezese&view=item&Itemid=2

http://www.onkormanyzat.mti.hu/hir/9306/projektnyito_rendezveny_es_sajtotajekoztato_kisbajcs_kozseg_belteruleti_vizrendezese_i_utem

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=164365

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/belteruleti_vizrendezes_kisbajcson/2192859/

http://www.onkormanyzat.mti.hu/hir/8315/europai_unios_forrasok_segitsegevel_kezdodhet_meg_kisbajcs_belteruleti_vizrendezese

http://www.kekduna.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=160479

http://www.westpa.hu/cgi-bin/westpa/news.cgi?view=ck&nyelv=&tID=165&nID=6427

http://www.westpa.hu/cgi-bin/westpa/news.cgi?view=ck&nyelv=&tID=165&nID=6428

http://www.westpa.hu/cgi-bin/westpa/news.cgi?view=ck&nyelv=&tID=165&nID=6431

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/313_millios_szennyvizberuhazas_epulhet_gyorsovenyhazon/2141370/

  

 

 

 


Vörösmarty Mihály Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Komplex Akadálymentesítése

 

Ezen pályázaton belül az iskola akadálymentesítésével az alapfokú iskolai ellátás akadálymentesítését oldjuk meg 4 településen. Továbbá Kisbajcs község rendszeresen használja az iskola auláját falusi közösségi rendezvények megtartására, így ezek is akadálymentessé válnak. Az elmúlt időszakban a pályázat kiírását követően elkészültek az építész engedélyezési tervek, melyet készítése során folyamatosan egyeztettünk a rehabilitációs szakértővel és a fogyatékossági szervezetekkel. A projekt megvalósíátást több fontosabb lépésre osztottuk. Első lépés az előkészítési munkálatok befejezése, mely során elkészülnek a kiviteli tervek, ehhez a terv ellenőrök mellett a rehabilitációs szakértőt és a fogyatékos szervezetek fogjuk bevonni. A siketeket az eszközbeszerzéshez és az infotáblák kialakításához a vakokat a tagtilis vezetősávok pontos elhelyezésének mikéntjéhez a mozgáskorlátozottakat a rámpa, parkoló ajtók kialakításához vonjuk be elsődlegesen. Az épület iskolaként működik és az akadálymentesítés megvalósításával lehetőséget adunk akadálymentes munkahely megteremtésére is, hiszen ha a tanulók akadályok nélkül használják az épületet is, akkor a tanárok is megtehetik ezt.

Az épületen kívül megvalósítunk egy új akadálymentes parkolóhelyet, mely kiszállósávot is tartalmaz, illetve a megfelelő táblával jelöljük a helyét. a jelenlegi főbejáratnál helyezzük el a kétkarú kétsoros fém korláttal ellátott 5%-os rámpát, mely lehetőséget ad az épületbe való bejutásra.

Az épületbe beérve a központba (aulába) érkezünk, melyből elérjük az emeletre vezető új akadálymentes liftet, mely felvisz az emeletre.

A meglévő emeletre vezető lépcső jelenleg is megfelelő, a változás nem érinti.

A folyosókon új akadálymentes padlóburkolatok kerülnek kialakításra a kiviteli tervek szerint, melyekben taktilis vezető sávok lesznek kialakítva.

A falakon jelenleg is megfelelő burkolat van, mely színben eltér a faltól ésa padlótól, ez megmarad, a falakon javítási munkákat végzünk. Egyes termekben és helyiségekben is a szükséges helyeket burkolatjavítást és cserét végzünk, így az összes terem és közösségi helysé, a tornaterem is akadálymentessé válik.

Szintenként egy-egy akadálymentes wc kerül kialakításra, a harmadik az akadálymentes tornatermi öltözőnél lesz.

Így a tornaórák is akadálymentesen lesznek látogathatóak, továbbá a tömegsport is akadálymentessé válik.

A beszerzendő indukciós hurok, számítástechnikai eszközök és szoftverek lehetővé teszik az akadálymentes tanulást egyes fogyatékossággal élő gyermekek részére, illetve összejöveteleken is igénybe lehet venni őket.

A honlap akadálymentesítése a településeken elérhetővé teszi magát az iskolát és az önkormányzatokat is.

A projekt során betartjuk az építészeti, munkavédelmi és egyéb szakmai előírásokat.

A követelmények megvalósulását az építési hatóság a szakmai szervezetek illetve az érdekvédelmi képviseletek ellenőrzik, továbbá közvetlenül a terv ellenőr, illetve a műszaki ellenőr és a rehabilitációs szakértő.

A projekt menedzser már több akadálymentesítési projekt lebonyolításában, előkészítésében vett részt, így szakmai tapasztalata megfelelő, illetve Kisbajcs Köség Önkormányzata is rendelkezik akadálymentesítési tapasztalatokkal, melyet az ovrosi rendelő akadálymentesítésénél szerzett.

A beruházás tervezésénélmár figyelembe vettük a környezetvédelmet, így a lehető legkisebb építési munkát igénylő módon terveztük meg az alaprajz kialakítását, a lift fajtáját, a felhasznált anyagok minőségét.

A rehabilitációs szakmérnökkel és a fogyatékos szervezetekkel a tervezés kezdeténél vettük fel a kapcsolatot, a véleményüket folyamatosan kikértük.

DSCF2112

 

DSCF2110

 

 

 

NYDOP-5.1.1/C-09-2009-0028

 

 

Kisbajcs Község Önkormányzata nagyon fontosnak tartotta, tartja a középületeinek állagát, a törvényi előírásokat, azt hogy mindenki egyenlő esélyekkel érje el a közszolgáltatásokat.

Így a négy település mely közösen tartja fenn a kisbajcsi általános iskolát összefogott és egy pályázatot adott be a NYDOP keretében az iskola akadálymentesítésére.

 A települések nagyon örültek amikor 2009. végén megnyerték a NYDOP keretein belül az Általános Iskola komplex akadálymentesítésére beadott pályázatukat, összesen 40.000.000 Ft-ot. Ennek segítségével egy új középület újulhatott meg.

2010. januárjában elkezdődött a kiviteli tervek elkészítése, majd ennek alapján a közbeszerzéshez szükséges dokumentációk összeállítása. az építési vállalkozót 2010. nyarán választották ki.

A tényleges, kézzel fogható munkálatok az épületben a nyár végén kezdődtek meg. A beruházás keretein belül egy komplex módon akadálymentesített épület jött létre, melyben a főbb elvégzett tevékenységek a következők voltak: akadálymentes parkoló építése, bejárati rámpa készítése, akadálymentes lift, illemhelyek, akadálymentes zuhanyzó, új bejárati és belső ajtók kialakítása, új padlóburkolatok készítése.

A munkálatok után az épület teljesen megújult, könnyen használhatóvá vált, az épületben való tájékozódást az elhelyezett információs táblák segítik, melyek akadálymentes kialakításúak, könnyen olvashatók - braille írással ellátottak.

A projekt második részében beszerzésre kerültek az akadálymentes informatikai eszközök, az indukciós hurok (hallássérültek részére), elkészült az iskola akadálymentes honlapja.

A munkálatok folyamán a műszaki ellenőr a rehabilitációs szakmérnök, az önkormányzat szorosan együttműködött, így jött létre az összehangolt munka eredményeként a szép, korszerű épület.

 

A pályázatban közreműködő szervezetként a VÁTI Nonprofit Kft. működött közre, melynek elérhetősége: 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32.

iskola_cmermret

 


Kisbajcsi Általános iskola és tagintézménye informatikai fejlesztése

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0972

 

UMFT_Kisbajcs_szoro_valosul_01

 

 

 


 

 

Mozgószínpad beszerzése és tároló hely kialakítása

 

Kisbajcs Község Önkormányzata az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a „Mozgószínpad beszerzése és tároló hely kialakítása” című projektre 4.986.153 Ft támogatást nyert.

A projekt megvalósításának határideje: 2011. április 15.

A projekt megvalósításának helye: Vörösmarty Mihály Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola udvara

(Kisbajcs, Arany J. u. 20.)

 

DSCF2696

 

 

DSCF2707

 

 


 

Fotovoltaikus rendszerek telepítése Kisbajcs Község Önkormányzatának épületeire

 

 

Sajtóközlemény (.pdf) -->

 

Képek (.pdf) -->

 

 

 

 

 

 

Európai uniós források segítségével kezdődik meg

Kisbajcs belterületi vízrendezése

 

A belterületi vízrendezés olyan vízgazdálkodási probléma, amely alapvetően önkormányzati feladat, de forráshiány és szakmai feladatok sokrétűsége miatt nehezen megoldható. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása nyomán lehullott nagy mennyiségű csapadék figyelmeztetően hat: lépéseket kell tenni a települések védelme érdekében. Kisbajcson európai uniós források segítségével megkezdődhet a csapadékvíz elvezető hálózat kiépítése.

 

A projekt neve és azonosító száma:

„Kisbajcs község belterületi vízrendezése I. ütem”

NYDOP-4.1.1/B-09-2009-0005

2010-ben írták alá a projekt támogatási szerződését, melynek alapján Kisbajcs Község Önkormányzata 58,6 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesül a Nyugat-dunántúli Operatív Programból. A közel 69 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében az elnyert támogatás segítségével megvalósul a település központi részének, a Kossuth utca, Győri út és Arany János utca egy-egy szakaszának vízelvezetése, illetve a közigazgatásilag Kisbajcshoz tartozó Szőgye településrész belterületi vízrendezése.

 

A jelen projekt keretében szükséges saját forrás az Önkormányzat költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor tisztán önerőből, a pályázati rendszer által nyújtott támogatás nélkül nem lehetett volna a beruházást megvalósítani. Szintén fontos megjegyezni, hogy a jelen beruházás egy nagyszabású vízrendezési terv része, és a 2011. év folyamán a legfontosabb igényeket, az önkormányzat teherbíró képességét és a pályázati források ésszerű igénylésének összhangját figyelembe vevő ún. I. ütem valósítható meg. A következő évek folyamán újabb ütemek megvalósítására kerülhet sor.

 

A lakosság és az Önkormányzat nevében köszönjük az EU és a Magyar Állam támogatását, továbbá a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft segítő közreműködést a projekt indítása során, melyre a továbbiakban is számítunk.

 

A képviselő-testület közbeszerzési eljárás keretében az ARVIA Építő Kft-t választotta ki kivitelező vállalkozásnak. A munkálatok 2011 tavaszán, a kedvező időjárási körülmények bekövetkezése után indulhatnak meg, a várható befejezés pedig 2011. szeptember 30-ra esik.

 

„Nagy szükség van községünkben a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére - mondta el Kamocsai Sándor polgármester. Településeink a győri ivóvízbázison helyezkednek el. Lényeges, hogy a vízgyűjtő területeken ne kerüljön be a talajba szennyeződés. Kisbajcson és Szőgyén a 60-as, 70-es években épült árokrendszer a közművek kiépítésekor megrongálódott, a helyreállítást elhanyagolták. Az évtizedek alatt bedőlt, eliszaposodott, esetenként illegálisan betemetett rendszer felújítása sürgető. Az időjárás viszontagságai miatt az utóbbi években a lezúduló nagy mennyiségű csapadék szintén károkat okozott. Településünk Szigetköz legalacsonyabb területén helyezkedik el, a Duna partján, illetve közelében. A magas vízálláskor jelentkező belvizek elvezetésében is nagy a szerepe a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszernek.”

 

Az önkormányzat az elnyert támogatással jelentős lépést tesz a község belterületi vízrendezésében. A teljes megvalósításhoz azonban további források szükségesek. A további ütemekhez a tervek és engedélyek is készen állnak.

sz2020

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.